Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones er ikke vanskelig, og det er på listen over de tingene som man absolutt burde lage oftere. Som regel er det likevel forbundet med frykt for feiling, og mangel på tålmodighet.  Det må ikke være slik. Ordentlig hjemmelaget majones tar omtrent et minutt å lage. Vi liker at ting tar tid, men i dette tilfellet er det ikke noen grunn til å somle.

Majones lages av egg og olje. I tillegg har man salt, sennep,  krydder, sitron og/eller eddik i, men disse ingrediensene har med smak og preservering å  gjøre, mer enn selve majonesen. Det er emulsjonen mellom oljen og eggeplommen (væske) som skaper magien.

Oppskrift hjemmelaget majones:

2 dl solsikkeolje

Blandt alt utenom oljen  i beholderen.

Blandt alt utenom oljen i beholderen.

2 eggeplommer (romtempererte)

2 ss vann

2 ts sennep

2 ts hvitvinseddik

Salt

evt Pepper.

Vi velger solsikkeolje fordi den er nøytral i smaken, vær veldig forsiktig med extra virgin olivenolje (EVOO) ettersom det setter en kraftig smak på majonesen. Bruk en sennep du liker, men tradisjonelt er Dijon en klassiker. Smakstilsetningene er selvsagt helt åpen, og f.eks hvitløk gjør dette til en oppskrift på hjemmelaget aioli.

Så til revolusjonen: vanligvis lages majones ved å blande alle ingrediensene med unntak av oljen, og så helle i oljen i en tynn stråle under visping. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg, men det finnes en mye smartere måte å gjøre dette på:

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen.  Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje… Samme prinsipp, samme regler, men betydelig enklere.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter en litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. 1 minutt senere er majonesen ferdig . Enkelt og greit.

Det er bare å finne sin favorittmajones, leke med ingrediensene og smaktilsetningene til du finner din perfekte versjon. Da blir det veldig fort slutt på butikkmajo i annet enn krisetilfeller hvor du ikke har egg.  Et par smaksforslag er trøffelolje, karri, pepper, kraft  eller Wasabi. Du er sjefen over din egen minuttmajones.

Prøv for eksempel eggesalat med hjemmelaget majo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
 

95 Responses to Hjemmelaget majones på to minutter

  1. Kari sier:

    Ville bare si at denne oppskriften har jeg hatt mye glede av, aldri mer kjøpemajones på meg. :)

  2. Mette sier:

    Denne oppskriften var akkurat så enkel som du skrev. Veldig god var den også. Fra nå av blir det hjemmelaget majones. :)

  3. Atle sier:

    Knallbra oppskrift!

  4. Kurt sier:

    Det er forøvrig også godt å blande inn andre ting for en mer spennende smak på majonesen.
    Noen eksempler: Finhakket persille, Chili, Hvitløk

  5. Kristina H sier:

    Hei! Hjelp! Prøvde akkurat denne med dobbel porsjon (4 eggeplommer). Den ble helt flytende! Hva gjorde jeg galt? Noen måte å redde produktet..?

    • Ruben J sier:

      Hei Kristina H. Jeg har ikke prøvd denne oppskrifta, men tenker at egg kansje skal være luftig før du begynner med olje. Når du bruker flere eggeplommer, vil det ta litt lengre tid å få den luftig å fin. Og så var det viktig å ikke «klæsje» på med all oljen ;)

  6. Terje sier:

    Ble flytende for meg også!

  7. Geir sier:

    Det er mulig det nevnes, men sørg for at alt har romtemperatur før du begynner. Kjøleskapskalde egg og benklunken olje er ikke innertier.
    «Tynn suppe» kan reddes ved å starte med nye eggeplommer, men det er da ikke noe kostbare greier hvis du starter på nytt med alle ingredienser, heller.

  8. Gidsken sier:

    En super oppskrift! Men finnes det noe like bra jeg kan bruke egghvitene til?

  9. Line Nord sier:

    Har brukt denne oppskrifta mange ganger nå, det har blitt en av mine sikre – tusen takk for den! Eggehvitene går til denne Pavlova’en: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/pavlova
    Gir nydelig bunn: sprø utenpå og myk i midten. Og så tror gjestene at den er så himla vanskelig å lage:)

  10. Merete B. sier:

    Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Resultat: tynn suppe. Her blir det nok gamlemåten,ja. – Og så må vi vente til et nytt egg får romtemperatur… :(

  11. Grete Rekkebo sier:

    Kjempe oppskrift. Laget akkurat av 5 egg, reduserte litt på oljen. Ble tykk og fin.:)

  12. Åshild sier:

    Prøvde én gang og da ble det tynn suppe. Grunnen var nok at stavmikseren stod på fra starten av. Dette var ikke helt lett å skjønne ut fra oppskriften. Prøvde en gang til og da ventet jeg med å mikse til jeg hadde helt i oljen, da ble det veldig bra!

  13. A motivating discussion is definitely worth comment.

    I think that you need to write more about this subject, it may not be a taboo matter but usually people do not talk
    about such issues. To the next! Many thanks!!

    • Swiggeti Swooty sier:

      Indeed, tractor lesbians should be able to vote.
      You should however think about the fact that a donkey never leaves droppings where it eats.

      I wish more people would masturbate, there would be alot less powerty on the moon if they did.
      Remember the time the black horse procrastrinated the entire day and never returned the purple cowboy outfit? Hahaha.. Fantastic.

  14. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was
    once a enjoyment account it. Look advanced to more brought agreeable from you!
    However, how can we keep up a correspondence?

    • Swiggeti Swooty sier:

      Constipation is never good, i hope you get your bowel movement checked.
      However my aunt once said, never spank a snake while it’s eating soup, and i never have…

  15. Anonym sier:

    Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my
    comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble
    finding one? Thanks a lot!

  16. Håvard sier:

    I følge denne artikkelen har ikke romtempereringen noe å si for bindingen, men snarere at man husker å ta i salt.
    Jeg testet det raskt i går og kan bekrefte det Sjuve sier.

    http://www.klikk.no/mat/spise/article1486131.ece

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>